Produkty pszczele - Pasieka Fabryczna

Idź do spisu treści

Menu główne

     

Miody

Nasze pasieki są pod stałą kontrolą weterynaryjną i spełniają wymagania zawarte w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 grudnia 2006 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej oraz rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych .



Pasieki naszych pszczelarzy figurują w Rejestrze i są pod nadzorem Powiatowego Lekarza Weterynarii.



Odmiana miodu Schorzenia Rodzaje miodów odmianowych
Rzepakowy
  • wątroba i drogi żółciowe
  • serce i naczynia wieńcowe
  • stany zapalne dróg oddechowych
W stanie płynnym kolor słomkowy. Krystalizuje się szybko, w ciągu kilku dni po miodobraniu. Po skrystalizowaniu jest biały lub kremowy, o konsystencji drobnoziarnistej, mazistej. W smaku bardzo słodki. Zapach kwitnącego rzepaku, z czasem woń słabnie. Miód o największej ilości glukozy i aminokwasów.

Akacjowy
  • zaburzenia przewodu pokarmowego
  • nerki i układ moczowy
  • choroby wrzodowe żołądka
  • zgaga
W stanie płynnym kolor bezbarwny lub jasnosłomkowy, długo nie krystalizuje się. Stan skrystalizowany - kolor jasnosłomkowy, kremowy. Miód o słabym zapachu kwiatu akacji, mdły. Odznacza się znacznie większą zawartością sacharozy niż wszystkie inne miody nektarowe. Jest lubiany przez dzieci.

Lipowy
  • przeziębienia
  • górne i dolne drogi oddechowe
  • układ nerwowy, stres
W stanie płynnym kolor żółty lub zielonkawożółty. Konsystencją i barwą przypomina olej rycynowy. Po skrystalizowaniu ma kolor żółtopomarańczowy lub brunatny, konsystencję drobnoziarnistą, krupowatą. Miód o wyraźnym zapachu lipy. Ostry w smaku, z lekką goryczką.

Gryczany
  • układ krążenia, miażdżyca
  • wątroba i działanie odtruwające
  • niedokrwistość z niedoboru żelaza
Szczególnie nadaje się do wyrobu miodów pitnych. Duża zawartość kwasów sprawia, że fermentacja napojów przebiega prawidłowo, a silny aromat i swoisty ostry smak czyni napoje miodowe bardziej pikantnymi. W stanie płynnym, kolor ciemnoherbaciany do brunatnego. Po skrystalizowaniu kolor brązowy, konsystencja gruboziarnista, przy czym na powierzchni często pozostaje warstwa rzadkiego miodu. Miód o silnym zapachu kwiatu gryki, smak ostry, lekko piekący.

Wrzosowy
  • nerki, drogi moczowe, prostata
  • stany zapalne jamy ustnej i gardła
  • stany zapalne żołądka i jelit
W stanie płynnym kolor ciemnobrunatny, a konsystencja galaretowata. Po skrystalizowaniu pomarańczowy lub ciemnobrunatny, o konsystencji drobnoziarnistej. Smak lekko gorzkawy, ostry. Zapach kwiatów wrzosu.

Wielokwiatowy
  • stany alergiczne dróg oddechowych
  • wyczerpanie fizyczne i psychiczne
  • serce i naczynia krwionośne
W stanie płynnym kolor żółty. Po skrystalizowaniu kolor jasnobrązowy. łagodny, o woskowym zapachu. Może też posiadać różne barwy i smak, uzależnione jest to od rodzaju oblatywanego kwiatu.

*podane informacje mają charakter informacyjny i nie stanowią porady medycznej


Krystalizacja jest zjawiskiem naturalnym, zachodzącym w każdym naturalnym miodzie. Czas krystalizacji jest różny i zależy głównie od pożytku, z jakiego miód został wyprodukowany, oraz od stopnia dojrzałości miodu. Krystalizacja miodu nie zmienia jego składu, a co za tym idzie właściwości leczniczych i odżywczych.

Miód powinno się przechowywać w szczelnie zamkniętych naczyniach , w ciemnym i suchym pomieszczeniu, najlepiej w temp. około 15 stopni C. Temperatura wyższasza niż 42 stopnie C powoduje zniszczenie zawartych w nim enzymów oraz inhibiny. Nie wolno go zatem zalewać wrzącym mlekiem czy wodą.



 
Informacja ze strony Miodowe Centrum Bierncki
http://miodowecentrum.pl/

 
Strona główna | O Nas | Wiedza | Historia | Oferta | Galerie | Kontakt | Ogólna mapa witryny
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego